Projekty |

Adaptacja domu jednorodzinnego | 2010

Lokalizacja: Skoki | Architekci: Michał Golusiński, Magdalena Raczkowska-Ziajska | Współpraca: arch. Hubert Rybkowski, arch. Przemysław Schwarz | Powierzchnia: ok. 109 m2

Dom leży przy ulicy Polnej w Skokach, której nazwa w pełni oddaje charakter otoczenia. Ciąg zabudowań w skład którego wchodzi przedmiotowy budynek jest cofnięty względem drogi i leży po przeciwnej stronie rozległego pola.
Projekt dotyczy rozbudowy części parterowej budynku mieszkalnego jednorodzinnego oraz adaptacja poddasza na cele mieszkalne. Obiekt zbudowany został na planie kwadratu, kryty dachem dwuspadowym o kącie nachylenia połaci 45 st, z przybudówką w której znajduje się sień i łazienka. Budynek posiada ślady wielu chaotycznych przebudów, które doprowadziły do zupełnego zatracenia jakiejkolwiek formy estetycznej. Do przysadzistej bryły dobudowano w ostatnich latach monumentalny taras wykończony kostką granitową, co doprowadziło do utraty proporcji bryły.
Celem projektu było ujednolicenie formy architektonicznej i zrównoważenie jej proporcji poprzez dobudowę części garażowej i gospodarczej do szczytu budynku znajdującego się po przeciwległej stronie względem tarasu oraz ujednolicenie elewacji. Podniesiona została także kalenica budynku.